Helsingborg visar vägen

Bild: Unsplash

Text: Judith Wolst

Vi vet att digitalisering alltmer har blivit en samhällsfråga och kommer att avgöra vilket Sverige vi vill ha framtåt. Den tekniska utvecklingen påverkar vårt lands konkurrenskraft, hur vi löser de stora samhällsutmaningarna och huruvida vi får våra skattemedel att räcka till offentliga utgifter eller ej. Satsningar på nya teknologier kommer att avgöra ifall vi lyckas med att garantera säker vård, omsorg och utbildning till alla. Hur väl vi lyckas upprätthålla vår nationella säkerhet och försvaret. Nya teknologier är nödvändiga verktyg i transformationen till ett fossilfritt samhälle. Och så vidare. För det är det vi pratar om – att teknik inte är ett mål i sig utan en hävstång. 

Vi som bor i Sverige är vana vid att leva i ett land som ligger i teknisk framkant. Om vi tittar på tech-sektorn är vi fortfarande bland de bästa i klassen och även många traditionella bolag ligger i framkant. Det som dock händer är att vår offentliga sektor börjar halka efter rejält när det kommer till digitalisering. De fyra svenska myndigheterna Vinnova, DIGG, Post- och telestyrelsen (PTS) och Vetenskapsrådet skrev i början av 2021 i en samlad rapport att “de extraordinära statliga satsningar på forskning, innovation och demonstration med syfte att underbygga digital omställning som genomförs i flera länder har ännu ingen verklig motsvarighet i Sverige.”

Våren 2022 släppte SusTechable en rapport på temat. Där listade vi tolv länder som sprungit om oss när det kommer till digitalisering. Exempel på länder som vi listade är Finland, Estland, Kanada, Israel och Singapore. Alltså inte bara giganter som USA och Kina (som också ingår).

Här kan du ladda ner vår rapport och läsa mer om hur länder i framkant investerar stort i teknologier som AI, IoT, dataanalys, blockkedjor, biotech och 5G. 

Nu till rubrikens tema; även om vi som land halkar efter, finns det städer som visar var skåpet ska stå och som Sverige som land kan inspireras av. En av dessa hittar vi i Skåne. 

2021 utsågs Helsingborg till en av Europas mest innovativa städer, något som inte är så förvånande för oss som har följt stadens ambitiösa och fokuserade arbete med att dra nytta av de möjligheter som digitaliseringen för med sig. Mellan 2017-2019 hade jag själv den stora förmånen att vara ordförande för stadens reformgrupp för digitalisering. Jag vill dock poängtera att jag inte på något sätt kan ta åt mig äran för allt imponerande arbete som skett sedan dess.

Tack vare politiskt samarbete över partigränser, långsiktig och visionär ledning – samt en grundmurad tro på att satsa på digitalisering och innovation – bubblar det av initiativ inom stadens alla förvaltningar. Detta handlar till en viss del om investeringar, men till största delen om verksamhetens engagemang. 

I Helsingborg är digitalisering inte en perifer angelägenhet utan hela stadens engagemang. Innovationer startar i det lilla och skalas stegvis upp till pilotprojekt och realisering i stadens etablerade innovationsmodell. Agila arbetssätt står i fokus. Stadens satsningar kan sammanfattas av begrepp som tvärkompetens, ambition och förmåga till ACTION. Det ska vara snabbt till beslut och staden tillämpar tillitsbaserad styrning. Att attrahera nya typer av kompetenser är viktigt och exempel på roller som har tillsatts de senaste åren är community managers, data scientists, agila coacher, intraprenörer, fullstackutvecklare och designers. 

Ett tydligt exempel på en åtgärd som tagit Helsingborg till den plats man är på idag, är att man redan år 2013 var först i landet med att tillsätta en Head of Internet. År 2015 blev staden utnämnd till Sveriges IT-kommun och och året därpå belönades Helsingborg med Open Knowledge Award för sitt arbete med öppna data.

Spolar vi fram bandet ett par år var Helsingborg 2018 först ut med att lansera Sveriges första kommunaccelerator Hbg Works, där offentliga och privata aktörer samverkar för gemensamt kunskapande. Här kan idéer testas och utvecklas med målet att skapa bättre, smartare och snabbare tjänster för stadens invånare. 

Tommy Boije är förändringsledare på Hbg Works. När jag frågar Tommy om han har lust att sammanfatta den filosofi som han och hans team arbetar efter, då säger han direkt ja. “Men! Jag är ingen citatmaskin, så jag ber en kompis att med glimten i ögat sammanfatta min text”. Denna kompis är ChatGPT och resultatet lyder så här:

Aktivt bubblar Helsingborg av innovation, där AI-tillämpningar, maskinpolitiker och servicerobotar samsas med glada medarbetare och ledare, mitt i osäkerhetens farvatten och i skånska dialektens charm." – ChatGPT

I artikeln ”Om ingen dör eller förlorar jobbet så testar vi” kan du läsa en intervju med Tommy där han berättar mer.

Bild: HBG Works

2019 initierade Helsingborg centret Get AI i syfte att göra kommunen ledande inom tillämpad artificiell intelligens. Centret är ett samarbete mellan näringslivet, Helsingborgs stad och Lunds universitet. Kopplat till detta har man också byggt AI-fabriken Smarter City Lab med stöd från Vinnova. Tillsammans ska dessa initiativ fungera som en nationell resurs för att utveckla konkreta AI-tillämpningar för “den smarta staden”. 

Helsingborg har även satsat en kvarts miljard kronor, öronmärkta för innovation, i den öppna innovationsplattformen och stadsmässan H22 – A Smarter City. Över tre år, 2019 - 2022, jobbade man tillsammans med andra städer, regioner, företag och organisationer för att innovera med syfte att bättre kunna möta framtidens utmaningar.

Den sista digitala satsningen som jag tänkte nämna är den digitala plattformen Innovation Helsingborg, som lanserades 2020, där man samlar stadens olika innovationsinitiativ. I skrivande stund finns över 300 initiativ samlade där många av dessa använder sig av AI, IoT och andra teknologier i sina lösningar. Plattformen har gjort hela staden till en testbädd där förvaltningar och externa partners är aktiva. Den är till för att samla utmaningar, metoder, verktyg och guider som kan bidra till innovationsarbetet – men också för att visa upp alla spännande projekt som pågår. Är du intresserad av att utforska hur AI-roboten Emely tränar icke svenskspråkiga medborgare i intervjusituationer kan du göra det här. Eller se hur man via blockkedjeteknologi kan få mer information om maten vi äter.  

Länk: innovation.helsingborg.se

Om vi pratar hållbarhet går Helsingborg före även här. År 2030 ska stadens nettoutsläpp av växthusgaser vara noll. Som en av 100 utvalda städer i EU ska man gå före i arbetet med att ställa om för att bli klimatneutrala. En omställning där både arbetssätt och nya teknologier blir viktiga komponenter. Läs mer här och här

Mot 2030 🔮

Det finns mycket att lära av städer som Helsingborg. Och det finns givetvis andra städer och kommuner som har fattat poängen. Om vi blickar mot 2030 får vi verkligen hoppas att även Sverige som land inser betydelsen av att satsa på de fördelar nya teknologier och uppdaterade arbetssätt medför. Och att vi börjat lyssna på aktörer som DIGG som bland annat konstaterar att AI-användning kan stärka den svenska välfärden motsvarande ungefär 140 miljarder kronor årligen.

2030 kommer den tekniska verktygslådan ha uppdaterats ytterligare, där tekniken än mer förändrar allt ifrån transport, jordbruk och tillverkningsindustri, till infrastruktur, hälsa och utbildning. Och inte minst grön omställning. Det mesta av det som vi i dag ser som traditionella samhällsfunktioner och branscher kommer 2030 med stor sannolikhet vara på väg att förändras i grunden. 

2030 har politiker över hela Sverige förstått betydelsen av att investera i nya teknologier. Man har genomfört investeringar, prioriteringar och satsningar för att stärka vårt lands konkurrenskraft, uppnå hävstång i den gröna omställningen och få ihop skatteekvationen för att fortsätta kunna investera i vård, omsorg och utbildning för alla.
— Judith Wolst

Judith Wolst är (förutom initiativtagare till den här rapporten) entreprenör, digital rådgivare, föreläsare och författare. 2022 blev hon utsedd till MySpeaker of the Year inom kategorin framtid. Hon driver bland annat SusTechable som är en plattform med fokus på hur teknik kan hjälpa oss i den gröna transformationen.

🚀 PS. Mer om detta kan du läsa i vår rapport Vilket Sverige vill vi ha? Viktiga vägval i den nya digitaliseringsvågen som finns att ladda ner gratis här. 

 

Prenumerera på framtida spaningar

Föregående
Föregående

Du säljer el till grannen